

خشکی واژن یکی از مشکلات شایع در بین زنان است که عمدتا فرد را به صورت خفیف و به ندرت به صورت شدید درگیر میکند. هر چند که مسئله میتواند در هر سنی رخ دهد ولی در اکثر موارد این بیماری در طی یائسگی یا بعد از آن زنان را درگیر میکند. این عارضە مخصوصا هنگام دخول تجربهی دردناکی به زنان میدهد و به شدت آزار دهنده است. در این مقاله توضیحاتی در خصوص علت به وجود آمدن این مشکل ارائه میکنیم.
فهرست مطالب
خشکی واژن چیست؟
خشکی واژن نتیجهی تحلیل رفتن واژن است. اما تحلیل رفتن واژن چیست؟ تحلیل واژن را میتوان نازک شدن و التهاب نسبی دیوارهی واژن به دلیل کاهش هورمون استروژن تعریف کرد. در واقع در حالت عادی لایهی نازکی از رطوبت بر دیوارههای واژن وجود دارد. در زمان مقاربت جنسی و تحریک جنسی جریان خون در ناحیهی تناسلی افزایش مییابد. همین افزایش جریان خون در دستگاه تناسلی زن موجب افزایش ترشحات واژن و در نتیجه افزایش لغزندگی در آن میشود. تغییرات هورمونی موجود در جریان چرخهی قاعدگی، افزایش سن زنان، دورهی زایمان و شیردهی بر مقدار و غلظت رطوبت واژن تاثیر جدی میگذارد.
همچنین شما میتوانید مطالب مفیدی در زمینه آندومتریوز، التهاب و عفونت لگن و همینطور بیماری کلامیدیا را در وبسلیت دکتر رضایی مطالعه کنید.


چرا خشکی واژن به وجود میآید؟
۱- کاهش میزان استروژن
استروژن هورمونی جهت حفظ بافت واژن و سالم ماندن آن است. اصولا استروژن در تنظیم میزان اسیدی بودن محیط واژن، حفظ حالت ارتجاعی واژن و در نهایت حفظ رطوبت کافی واژن نقش دارد. بنابراین میتوان به راحتی نتیجه گرفت که کاهش میزان استروژن حالت ارتجاعی و کشسانی واژن را از بین میبرد، بافت واژن سلامت خود را از دست داده و ضعیف میشود، رطوبت واژن را تا سطحی خیلی پایین کاهش میدهد و موجب افزایش خشکی میشود.
۲- عدم تحریک زن هنگام دخول
رطوبت واژن زن موجب تسهیل دخول، کاهش درد و لذت بخشتر شدن رابطه میشود، این رطوبت تنها در صورت تحریک زن ایجاد میشود، اما زمانی که پارتنری توانایی تحریک و برانگیختن حس زن را نداشته باشد این رطوبت حاصل نشده و خشکی واژن در حین دخول را موجب میشود که این عامل سختی رابطه را در پی خواهد داشت.
۳- یائسگی
گفتیم که کاهش استروژن از دلایل این بیماری است. در یائسگی میزان ترشح استروژن به میزان زیادی کاهش مییابد.
۴- تاثیر داروهای خاص
بعضی از داروها میتواند خشکی پوست، بدن و حتی واژن در هنگام دخول را موجب شوند. داروهای شیمی درمانی برای سرطان و آنتی هیستامین، داروهای ضد افسردگی و همچنین داروهای پیشگیری از بارداری تاثیر زیادی بر خشکی واژن در هنگام دخول دارند.


۵- تاثیر بیماریهایی همچون سندرم شوگرن و دیابت بر خشکی واژن
سندرم شوگرن از سری بیماریهای خود ایمنی است که در واقع نوع خاصی از اختلالات التهابی مزمن ناشی از اختلال در دستگاه ایمنی است. در این بیماری غدد برون ریز مورد حمله قرار گرفته و ترشح هورمون دچار اختلال میشوند. همین اختلال در ترشح هورمون، خشکی واژن را در زنان در پی دارد. زنان دیابتی در طی رابطه، خشکی واژن و مقاربت دردناکی را تجربه میکنند. با این که این مشکل میتواند دلایل زیادی داشته باشد اما کنترل ضعیف قند خون اصلیترین دلیل آن است.
۶- استرس
اپی نفرین هورمونی است که در اوج گرفتن استرس و اضطراب ترشح میشود و یکی از دلایل این بیماری زنان است. زنانی که در طی رابطه و هنگام دخول دچار استرس و اضطراب هستند بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند.
۷- استفاده از دوش واژینال
استفاده از مواد شوینده و انواع صابونها که در هنگام استحمام استفاده میشود بر خشکی واژن تاثیر میگذارد. همچنین دوش واژینال و استفاده از شویندههای واژن برای کاهش التهاب و درد ناشی از التهاب ناحیهی واژن استفاده میشود و موجب شدت گرفتن این مشکل حتی در هنگام تحریک میشود.
۸- خشکی واژن در دوران زایمان و شیردهی
در دوران زایمان و شیردهی سطح استروژن به شدت کاهش پیدا میکند که دلیل اصلی خشکی واژن در دورهی بارداری و زایمان است. پس از به پایان رسیدن این دوره به علت اینکه سطح هورمون به حالت عادی باز میگردد این مشکل نیز رفع میشود.


چگونه خشکی واژن را از بین ببریم؟
۱- هورمون درمانی
به دلیل اینکه کاهش استروژن اصلیترین دلیل این بیماری است، در بسیاری از موارد از هورمون درمانی با استروژن بهره گرفته میشود ولی این کار میتواند عوارضی در پی داشته باشد که تعدادی از این عوارض افزایش وزن، سینههای حساس، حالت تهوع است. استفاه از استروژن در درمان این بیماری برای زنانی که در دورهی یائسگی هستند مناسب است. استفاده از آن به صورت حلقههای حاوی استروژنی است که در ناحیهی واژن قرار داده میشود یا به صورت شیاف در ناحیهی واژن قرار میگیرد.
۲- روان کنندههای واژینالی
استفاده از روان کنندهها در هنگام دخول باعث کاهش درد در افرادی میشود که این مشکل را دارند. این مایعات جذب پوست نمیشوند بنابراین به استفادهی مداوم آن در حین رابطه نیازی نیست اما ماندگاری آن حدود یک ساعت است. مرطوب کنندههای واژینالی از دیگر موارد درمانی برای این بیماری است که به نسبت روان کنندهها ماندگاری بیشتری دارد.
۳- استفاده از گیاهان دارویی
گیاهان دارویی همچون روغن نارگیل، روغن زیتون، برگ گزنه، بابونه و سویا برای رفع این مشکل استفاده میشوند. روغنها به ناحیهی واژن مالیده میشوند، بابونه به صورت جوشانده میل میشود، برگ گیاه گزنه جوشانده شده و پس از سرد شدن روزی چند مرتبه برای شستن ناحیهی واژن به کار گرفته میشود و سویا نیز به رژیم غذایی افزوده میشود.
سخنپایانی
دکتر آزاده رضایی، جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی دارای بورد تخصصی از دانشگاه تهران با کادری مجرب و استفاده از دستگاههای پزشکی پیشرفته در برطرف کردن کلیهی بیماریهای زنان به شما کمک خواهد کرد. علتیابی خشکی واژن گامی مهم در پیدا کردن روش درمان آن است. این علتیابی باید با کمک پزشکی ماهر و با تجربه انجام گیرد.



